Gevel spreekt boekdelen

Gevelsteen In Den Corbusier Haarlem

Er is maar één Vogelkoopsteeg in Nederland. Een aardig, kort straatje in het centrum van Haarlem. Er staan wat lage huizen met een traditioneel pannendak.

Op een plek boven een garage hangt een curieuze gevelsteen: ‘In Den Corbusier’. Daar opgehangen door een liefhebber van de architectuur van Le Corbusier, of juist een tegenstrever?

Op de gevelsteen staat een huis afgebeeld dat bekend staat als Villa Savoye, dat had de oplettende lezer natuurlijk direct al in de gaten. Een vierkante doos uit 1931, opgetrokken uit gewapend beton.

De familie Savoye woonde op de eerste verdieping, de woning is draagmuurvrij gebouwd op pilaren, zodat de tuin op de begane grond door kon lopen tot in het huis, was het idee (er is echter slechts gras rondom de villa).

Villa Savoye door Le Corbusier
Villa Savoye door Le Corbusier

Klopt de afbeelding op de gevelsteen eigenlijk een beetje? Het kan niet anders dan de zuidwestgevel van het gebouw zijn, want dan ligt de dakopbouw aan de linkerkant. Alleen ligt de glaswand met de entree dan ook aan de linkerkant. De vlakverdeling op de eerste verdieping klopt ook niet want de pilaren lopen door.

Er viel niet te leven in het huis, vond de familie Savoye. Het dak lekte, het was er niet warm te stoken, zoonlief werd er ziek van en werd naar een sanatorium gestuurd. De architect vond het maar geneuzel, men moest blij zijn in zijn creatie te mogen wonen.