Solutie evolutie

Simson reparatiedoosjes

Jarenlang werd een Simson reparatiedoosje meegezeuld, maar sinds de komst van de ‘nooit-lek’-banden is dat in onbruik geraakt. Zo’n metalen doosje is bovendien vrij zwaar.

Fietsbanden plakken met Simson was ooit een feest, ‘kwaliteit sinds 1881’, maar de makers van het plakmiddel hebben het ontwerp van het doosje echter in handen gegeven van malafide ontwerpers.

De reparatiedoos werd eerst tot ‘reparatie materiaal’ gereduceerd (in de jaren 70/80 van de vorige eeuw) en van recentere datum is het aanvuldoosje (AANVUL® – een geregistreerd handelsmerk?). Voordat het ontwerp kraaienpoten op zijn weg vond was het sierlijk, met de naam in handgetekende perspectiefletters. Op de geblokte rand van het deksel werd vroeger de naam herhaald, maar in latere versies werd die gewoon wit gelaten. Zelfs de binnenkant van het deksel was bedrukt.

De vlakverdeling, het lettergebruik en zelfs de toegepaste kleur rood zijn met het verstrijken van de jaren steeds verder leeggelopen. En er bleef maar aan het logo gesleuteld worden: eerst het perspectief eruit, daarna de letters aangepast (met name de S, wat later weer deels werd teruggedraaid) en tot slot werden de lijntjes binnen de letters verdikt.