Het klimaat heeft een streepje voor

Er is geen planeet B voorhanden

De Balk houdt van streepjescodes, al was het maar omdat het eigenlijk allemaal kleine balkjes zijn.

Nummer 1 in onderstaande afbeelding is een zwart-wit versie gemaakt door De Balk van de datavisualisatie die Karin van der Wiel (KNMI) eerder maakte van de opwarming van de aarde (nummer 2).

Klimaatstreepjescodes
Klimaatstreepjescodes

Een streepjescode is bij De Balk zwart-wit. Alle grijstinten zijn weggefilterd door het contrast te verhogen. Zegt dat nog iets, zonder de kleureninformatie? Hooguit waar extremen voorkomen, of die nu koud zijn of warm, omdat alleen de donkerste versies blauw en rood overblijven. We zitten al een jaar of zeven in een extreme situatie, die nog niet eerder is voorgekomen sinds 1901, zoveel is wel duidelijk.

Nummer 3 is een versie van de ‘temperatuurstreepjescode’ zoals die in The Guardian stond; deze loopt veel langer, vanaf 1850. Omdat het uitgangspunt anders is (metingen in het Verenigd Koninkrijk) ziet deze streepjescode er net even anders uit dan die van de KNMI (vergelijk bijvoorbeeld de laatste tien jaar, of het ontbreken van 1963 als donkerblauw balkje – in het VK was die winter niet zo streng als in Nederland).