Fransen zien lege paal na Zwitsers zakmes

Danger de mort bordje

Een Frans waarschuwingsbordje op een elektriciteitspaal in de Jura, midden in de natuur: dat wordt toch door niemand gelezen.

De reisgenote vond het verwijderen destijds (we praten over begin jaren 90) een slecht plan, maar hier kon een Zwitsers zakmes eindelijk zijn nut bewijzen. Het heeft namelijk een schroevendraaier aan boord! En zo’n bordje zetten de Fransen met maar één (1) schroefje vast: dat is vragen om moeilijkheden met de redacteur van De Balk in de buurt.

Waar ze in Engeland in grote letters op zo’n paal ‘DANGER – keep off’ zouden zetten, willen de Fransen je liever wat omstandiger (want in volzinnen) wijzen op het gevaar van het aanraken van de draden – zelfs als die op de grond liggen. Je zou zeggen: juist als die op de grond liggen. Zolang ze op 20 meter hoogte hangen is er niet zoveel aan de hand. Het bordje heeft, ondanks de rode kleur, een vriendelijke uitstraling door zijn ronde vorm en belettering.

De letters zijn in het metaal gestempeld, dat zie je ook niet zo vaak, het levert mooie reliëfletters op. En je moet het bordje eigenlijk in een vreemde volgorde lezen, want ‘danger de mort’ is de uiteraard belangrijkste mededeling, maar die staat onderin. Het gaatje voor de bevestiging zit niet precies in het midden, maar iets daarboven. Dan weet je meteen hoe het bordje moet hangen. Anders gezegd: het kan onmogelijk op zijn kop worden bevestigd.