De strooi-illustraties van Pont

The British Character - Pont

In De Balk’s boekbespreking dit keer een pocket uit 1956 met cartoons van de Engelse tekenaar Pont: The British Character.

Het is een heruitgave van een boek uit 1938. In Nederland kent vermoedelijk bijna niemand Pont, maar in Engeland was hij in die jaren een zeer geliefde tekenaar (en ook nog lang daarna, zoals blijkt uit deze heruitgave). De cartoons verschenen oorspronkelijk in het Engelse blad Punch.

Hoe goed de cartoons de Britse volksaard mogen typeren, De Balk is het meest gecharmeerd van de kleine strooi-illustraties die her en der te vinden zijn. Komt dat bekend voor, dat het bijgerecht beter smaakt dan het hoofdgerecht? Het geeft een goed excuus om met de scanner aan de slag te gaan om een paar van die plaatjes hier te kunnen afbeelden (wel eens een broze oude pocket gescand zonder deze voorgoed te ruïneren?).

Pont - strooi-illustraties in The British Character
Pont – strooi-illustraties in The British Character

Pont (1908-1940) was het pseudoniem van Graham Laidler, afgeleid van een bijnaam – Pontifex Maximus – die hij verwierf tijdens een bezoek aan Rome. Hij kwam uit Newcastle upon Tyne en volgde een opleiding als architect, maar was rond zijn 25e een van de belangrijkste cartoonisten van Punch geworden. Hij werkte in series – At Home, The British Character en Popular Misconceptions. Zijn beelden zaten vol scherpzinnige en surrealistische waarnemingen. Er werden speciale ‘Pont Clubs’ opgericht om ze te bestuderen. Laidler was uitzonderlijk productief en woonde voornamelijk in het buitenland. Hij overleed op 32-jarige leeftijd aan tuberculose.