Lijn 999 komt overal en nergens

999 Geen dienst

Bussen die tijdelijk geen dienst hebben krijgen toch een lijnnummer mee, namelijk 999.

Het vak met het lijnnummer kan wellicht ook leeg worden gelaten, of er zou gekozen kunnen worden voor een X of 000 als lijnnummer. De ervaring in het Verenigd Koninkrijk (VK) is dat daar bussen buiten dienst ook regelmatig nummer 999 krijgen. Misschien is het de software die verlangt dat er altijd een lijnnummer wordt ingevoerd.

Op de displays kunnen tegenwoordig maximaal drie cijfers worden gezet, maar in het VK gebruiken ze ook lijnnummers als X1 of X2. Het gebruik van 000 kan misschien makkelijker verkeerd gelezen worden (bijvoorbeeld als 800) en 999 zal nooit nodig zijn als lijnnummer, is mogelijk het idee. Toch is er één dienst 999 in Nederland te vinden, namelijk de belbus van Wemeldinge naar Yerseke, van vervoerder GVC in Zeeland. In de ons omringende landen is dat echter niet het geval.

Sommige occultisten zien een mystieke betekenis achter het getal 999 (zoiets als met 666, maar dan anders). Wie daar waarde aan hecht kan het busstation proberen te vermijden of juist opzoeken. De Balk vindt het wel leuk te weten dat 999 ook een punkrockband was, opgericht in hetzelfde jaar als dit krantje, namelijk 1976.

(Overigens knipperen de twee LED-displays voor op de bus, elk op een andere frequentie. Dat gaat zo snel dat het voor het oog niet zichtbaar is, maar wel voor de camera. Op sommige beelden ontbreekt 999, Geen Dienst, of beide).