Ontwerp balkbiljet aan inflatie onderhevig

Balkbiljet 2500 over de balk

In het Noord-Hollands Archief in Haarlem was begin 2020 een kleine maar fijne tentoonstelling over drukkerij Joh. Enschedé te zien, getiteld ‘Drukkerij van waarde’.

Vroeger zat de drukkerij, bekend van de postzegels en bankbiljetten, nog midden in het centrum van de stad, nu is het bedrijf langs het spoor naar Amsterdam te vinden.

Op een interactief onderdeel kon je zelf je eigen bankbiljet samenstellen uit onderdelen van vroegere Nederlandse ontwerpen, die zich uitstekend lenen voor hergebruik. Het eindresultaat mailde je naar jezelf.

Aan de nummering te zien waren de balkbiljetten ontwerpen nummer 1131 en 1132 die gemaakt werden op de tentoonstelling. Grote getallen pasten niet goed in de witte balk op het biljet, dus coupures van meer dan drie cijfers waren niet aan te raden. Met een al te forse inflatie werd in het ontwerp geen rekening gehouden.

Balkbiljet grote coupure
Balkbiljet grote coupure