Oefening in symmetrie

Inscriptie boven deur

De eerste gedachte bij het zien van de inscriptie HH boven een deur is toch dat het een afkorting is.

Maar: Heiligen (HH., als meervoud van de afkorting H.), Heren (HH.) of Hare Hoogheid (H.H., een aanspreektitel)? Deze deur is te vinden in het dijkhuis Hindeloopen, in het buitengedeelte van het Zuiderzeemuseum.

Het dijkhuis werd vanaf 1880 bewoond door Yede van der Kooij met zijn vrouw en acht kinderen. Naast het huis stond vroeger een boerderij, waar zij koeien en schapen hielden. – Zuiderzeecollectie (C 103)

Dit huis is een reconstructie, maar wel met veel originele onderdelen van het oorspronkelijke huis. Het is het meest voor de hand liggend dat de H boven de deur gewoon voor Hindelopen staat. De versiering is een oefening in symmetrie, misschien dat daarom ook de N in ANNO in spiegelbeeld staat? Jammer natuurlijk dat het jaartal 1707 was en niet 1771.

De dubbele 6 bovenin zou een symbool voor een hoefijzer kunnen zijn, dat vroeger vaak boven de deur werd aangebracht en geluk moest brengen. Of, wanneer we de lijnen bovenin met elkaar verbinden, het teken (☊) van een ‘klimmende knoop’ in de astronomie, de maanknoop in de astrologie of die van sublimatie in de alchemie. Je kan er ook nog mannelijke en vrouwelijke symbolen in zien. Nee, een koptelefoon kenden ze toen nog niet. Oorwarmers? Bril? Of het is gewoon een manier om de symmetrie nog eens extra te benadrukken.