Boekenlegger mist deadline

Penguin pockets

In een boek werd een Penguin boekenlegger van vroeger aangetroffen. Uit welk jaar is die?

Penguin boekenlegger

De pocketuitgever verspreidde via boekverkopers regelmatig deze gratis weggevers ter promotie. Penguin was daar erg goed in, zo konden boekhandels ook gratis papieren zakjes krijgen met opdruk van naam en adres. Alles altijd in de herkenbare oranje huisstijl met het logo in de versie van Jan Tschichold. Eigenlijk toont de afgebeelde kant het logo in spiegelbeeld.

Op de boekenleggers werden nieuwe titels afgedrukt als ‘boek van de maand’, een term die door veel uitgevers, boekenclubs, boekhandelaren en tv-programma’s werd en nog steeds wordt gebruikt. Maar uit welk jaar is deze boekenlegger eigenlijk? Gelukkig is van boeken veel data voorhanden en is vrijwel altijd de exacte verschijningsdatum te achterhalen.

Penguin verspreidde dit materiaal in de periode voorafgaand aan de gekozen periode van drie maanden, zodat het enige tijd meekon. Daar kleefde een risico aan, want niet alle boeken haalden de verwachte verschijningsdatum. Deze boekenlegger zal in de zomer van 1996 zijn gemaakt. Sommige boeken zijn uiteindelijk pas het jaar daarop verschenen. Dit waren de publicatiedata van de genoemde titels op de boekenlegger:

Finding Moon – oktober 1996
V.I. for Short – augustus 1996
In the Beauty of the Lilies – januari 1997
My Summer with George – juli 1997
The Beach – oktober 1996
The Witch of Exmoor – april 1997
The Year of the Tiger – oktober 1996