Tatra: plan valt in duigen

Tatraplan T600 illustratie

De Balk heeft al 30 jaar een afbeelding van een poster van de garage Auto Palace uit Den Haag waarop de bijzondere Tatraplan uit 1951 staat afgebeeld.

Het ontwerp van deze auto lijkt zo uit een sciencefictionverhaal te komen, maar het model is wel degelijk in massa geproduceerd.

Tatra was het merk van de zware vrachtauto’s die in de straat voorbijreden in de nieuwbouwwijk in de jaren 60, grote roetwolken achterlatend. Nadien kwam je de naam dan weer tegen tijdens de lessen aardrijkskunde, zijnde het gebergte op de grens van Polen en Slowakije. Als automerk genoot Tatra in Nederland echter weinig bekendheid.

Poster Auto Palace Den Haag voor de Tatraplan
Poster Auto Palace

Dat Auto Palace adverteerde met de Tatraplan T600 was niet zo vreemd, want de productie was dat jaar (1951) overgeheveld naar Škoda en de garage importeerde dat merk in Nederland.

De naam Tatraplan verwees naar de planeconomie zoals die in de voormalige communistische staat Tjecho-Slowakije in 1948 was ingevoerd. In de geleide economie werd alles volgens een vierjarenplan uitgevoerd, wat vervolgens natuurlijk nooit volgens plan verliep. De snode plannen bepaalden in dit geval dat Tatra zich met bedrijfswagens moest gaan bezighouden en Škoda met personenwagens, dit tot grote ontevredenheid van het personeel (van beide fabrieken). De massaproductie van de Tatraplan werd binnen een jaar alweer gestaakt, na ruim 6.000 exemplaren.

Op de poster werd de aerodynamische achterzijde van de auto nogal benadrukt, door het gekozen perspectief lijkt het er bijna op dat de illustrator de auto iets heeft ingekort. Van de zijkant bekeken heeft het model namelijk een veel lomper aanzien, wat deels op het conto van de gesloten wielkast van de achterwielen komt.

De auto was duur, slecht gebouwd en werd geen succes in Nederland. Tatraplan had een naam opgebouwd van “een mooie, doch gevaarlijke wagen”. Meer informatie en promotiemateriaal van briljante kwaliteit is op de website tatraplan.co.uk te vinden.

Tatra T600 opengewerkte tekening
Tatra T600 opengewerkte tekening