Hondebrok aanlegplaats

Bonzobord hondenaanlegplaats

Zouden er nog honden Bonzo worden genoemd? In 1955 in elk geval wel, toen katten nog Felix heetten en de fabriek van Felix Kattenbrood in Den Haag een aparte productielijn voor de Bonzo hondenbrokken startte. De hond heeft zijn eten aan de kat te danken.

Bonzo hondendiner
Reclame voor Bonzo

Het is de vraag of Bonzo ook bij de slager werd verkocht, maar bij een pand van een voormalige slagerij hangt naast het raam aan de muur nog een rond bordje van Bonzo, met een haak waaraan de hond buiten kon worden gestald, want die mocht niet mee naar binnen.

Een typisch staaltje vormgeving uit de jaren 70 van de vorige eeuw, met een kenmerkende keuze voor een lelijke schreefloze letter. Een slimme marketingstrategie van de fabriek maar niet zozeer van de slager, want die verkocht daardoor minder vlees, zou je denken.

De hond aan de linkerkant van het bordje heeft iets weg van een kat (de oortjes in elk geval), net zoals Felix figureerde in de eerste reclames voor Bonzo. De hond rechts is duidelijk een gestileerde versie van die in de vroege reclame-uitingen, met een iets vrolijkere uitstraling. Inmiddels natuurlijk kerngezond geworden dankzij de brokken. De tekkel heeft verdacht veel weg van een worst.