Onverklaarbare A hoort thuis op veldschuit

Gevelbord P. Ruiter

Een bijzondere naamplaat aan de muur van een huis in Venhuizen, die daar zo te zien al een tijd hangt. Het bord is op een bijzondere manier gemaakt, door letters uit het metaal te frezen of boren.

Je zou bijna denken dat de letters met een sjabloon zijn gemaakt, maar dat is niet het geval, want daarvoor verschillen de letters ‘R’ teveel van elkaar. Ook interessant is de ‘I’ die, hoewel het bord in kapitalen is uitgevoerd, tóch een puntje heeft gekregen.

Het is een beetje gissen hoe dit bord eruit zag toen het nog nieuw was, maar een donkerbruin vermoeden is: rood. Maar waar staat die grote ‘A’ voor? A-merk? A-kwaliteit? A-locatie? Nee, die staat voor Andijk. Dit bord komt namelijk oorspronkelijk van een veldschuit uit Andijk. Het werd door de lokale schuitenmaker op de voorplecht vastgeklonken. Met de veldschuiten vervoerden landbouwers hun gewassen naar de veiling.

Een vroegere veldschuit van P.J. Groot doet nu dienst als rondvaartbootje door het buitengedeelte van het Zuiderzeemuseum. Aan de belettering te zien van een andere maker dan het bord van P. Ruiter. Boten uit Andijk waren zwart met rode naamborden, maar die hadden niet allemaal de ‘A’. Die uit Bovenkarspel voerden een ‘B’.

Veldschuit P.J. Groot
Veldschuit P.J. Groot

(Oorspronkelijk bericht ‘Onverklaarbare A’ geplaatst in juni 2020)