Normvrije bordjes slachtoffer willekeur

Straatnaambordjes Amsterdam

Over de Amsterdamse straatnaambordjes is in de afgelopen decennia al het nodige gepubliceerd.

In 1998 werd de veelheid aan interpretaties besproken in het boekje Een typografische wandeling door Amsterdam. In 2007 schreef Mariek Hilhorst in het tijdschrift Ons Amsterdam een goed artikel getiteld Jungle van straatnaamborden. En in 2009 maakte Carel Kuitenbrouwer de korte film Opkomst en ondergang van een Goede Letter.

Het heeft allemaal niet mogen baten. Wie nu de stad inloopt vanaf het Centraal Station komt meteen een straathoek tegen die laat zien dat de situatie er niet beter op geworden is.

Zo kent de Nieuwezijds Armsteeg een (nieuw) bordje met een afbreking, verdikte letters, weinig marge rondom en de aanduiding ‘Centrum’ in onderkast (kleine letter) op een donkerder kleur blauw dan het bordje Nieuwezijds Voorburgwal van vroeger, waarvan de tekst dan weer is gecentreerd, wat oorspronkelijk ook niet de bedoeling was.

Dankzij meerdere producenten en opdrachtgevers en computergestuurde aanpassingen is de eenheid in de bordjes inmiddels ver te zoeken. Terwijl er een duidelijke en goede norm lag waaraan juist Amsterdam zich destijds had verbonden: de NEN 3225 uit 1962, met een letterontwerp van Jan van Krimpen. Die norm is in 2017 ingetrokken.

Inmiddels is er een nieuwe norm, de NEN 1772, maar die hanteert Amsterdam vooralsnog gelukkig niet. Deze norm is samengesteld door de ANWB met een letterontwerp van Gerard Unger, in onderkast uitgevoerd. De bordjes zijn lichtblauw met een witte rand. Je moet er niet aan denken dat die in het centrum van Amsterdam hun intrede zouden doen. Alles beter dan dat.