Appelboor klokhuisgerei

Bordje Sola Wit als zilver

Dit reclamebordje stond eind jaren 70 in een winkel met huishoudelijke artikelen op de hoek van de Groen van Prinstererstraat en de Van Hogendorpstraat in Amsterdam.

In de winkel hadden ze dingen in voorraad die je verder nergens meer kon vinden, zoals houten luciferdoosjes. De winkel werd gerund door een ouder echtpaar – op een bepaald moment (rond 1985) besloten zij de winkel op te heffen. Tijdens de opheffingsuitverkoop werd om het perspex bordje gevraagd. Het stond op een plank achter de toonbank. Ze waren er duidelijk aan gehecht. Na enig wikken en wegen, en een plechtige belofte er goed voor te zullen zorgen, werd het verkregen.

Sola is de merknaam van een fabriek in bestek uit Zeist, opgericht in 1922 door N. Gerritsen. Wikipedia vermeldt op de pagina over het bedrijf:

‘Een van de innovaties die te danken zijn aan dit bedrijf is de appelboor. Naar verluidt at de dochter van Gerritsen dagelijks een appel en klaagde ze bij haar vader over de pitjes in het klokhuis. Haar vader gaf zijn ontwerpers de opdracht om een gerei te ontwikkelen om makkelijk het klokhuis te verwijderen.’

De Solafabriek in Zeist
De Solafabriek in Zeist, met een merkwaardige spatiëring van de merknaam op het dak.

De fabriek in Zeist is tegenwoordig een winkel van het merk. De fraaie huisstijl van destijds (uit pakweg de jaren 50), zowel klassiek als modern, is inmiddels helaas allang verleden tijd.

De slogan ‘Wit als zilver’ was een manier om klanten te proberen te overtuigen dat goedkoop roestvrijstaal een alternatief kon zijn voor zilver. En als er ooit een vork met de etensresten in de vuilnisbak belandde, kon je zonder meerprijs een nieuw exemplaar bij Sola aanschaffen. Dat zilver kwam trouwens niet helemaal uit de lucht vallen, het was ook een knipoog naar de familiegeschiedenis, waarin de vader van Gerritsen als juwelier werkzaam was en later een fabriek in goud- en zilverwerken stichtte in Zeist.