Hemelwater binnenskamers

Hemelwaterafvoer Bierkade 10 in Hoorn

Je zou je kunnen voorstellen dat er enige ontevredenheid was in de 17e eeuw over de uitvoering van de regenpijp zo langs den fraaien voorgevel van dit woonhuis aan de Bierkade in Hoorn dat ruim voorzien is van kleine raampjes, maar daar komen we zo nog op.

Maar niets is minder waar, dit zal destijds geheel naar wens van de bewoners zo zijn uitgevoerd, want vroeger liep het regenwater langs de voorgevel het huis in, naar de regenton die binnen stond. In die tijd was het regenwater nog schoon en drinkbaar, in tegenstelling tot het water uit de gracht (die al in een open riool was veranderd) en dus waardevol. Er zal vast aan een oplossing gedacht zijn voor het geval er langdurig regen viel en de ton dreigde over te stromen.

Ja, en dan die vele kleine raampjes, daar zouden we nog even op terugkomen. De houten pui van dit huis is uit de 18e eeuw. De glasindustrie was toen nog niet zo ver ontwikkeld en daarom was het alleen mogelijk om kleine ruiten te maken. Pas in de loop van de 19e eeuw werd het mogelijk om glas in grotere oppervlakten te maken en in die tijd verschenen dan ook de grotere ramen in het straatbeeld.