Lorem ipsum in krantemoticon

Stapel kranten
Emoticon opgerolde krant met elastiek
Opgerold

Het is de vraag of iemand ze ooit gebruikt, maar er bestaan twee emoticons met kranten: een opgerolde krant met een elastiekje erom en een half uitgevouwen versie. Welk gevoel zouden deze emoticons eigenlijk moeten overdragen? ‘Het staat in de krant’? ‘Ik houd van kranten lezen’? ‘Leve de krant’?

Uitgebarsten vulkaan emoticon
Vulkaan

Bij de emoticons van Apple is het in elk geval in beide gevallen dezelfde krant, want uitvergroot is te zien dat er een uitgebarsten vulkaan op staat, kennelijk het soort iconisch beeld dat op de voorpagina van een krant hoort te staan. Deze vulkaan is zelf ook een emoticon.

Apple Times emoticon
Apple Times

Op de uitgevouwen krant kunnen we lezen dat de krant THE APPLE TIMES heet. De vogel in de kop is een gespiegelde en aangepaste versie van de American Eagle emoticon (witte kop is zwart, de staart ingekort).

American Eagle emoticon
American Eagle

Daarnaast is alleen een kop TOP NEWS te lezen. Aan een herkenbare tekst in de kolommen heeft Apple zich niet willen branden dus is het een Lorem ipsum zetterslatijn tekstje geworden. Ollo lycynollo! (Lorem ipsum is een opvultekst die drukkers, zetters, grafisch ontwerpers en dergelijke lieden gebruiken om te kijken hoe een opmaak er grafisch uitziet). Beetje gek, een krant die uit twee brede kolommen bestaat, dat zie je bij echte kranten niet vaak.

Apple Times oude editie iOS
Oude editie

Hoe emoticons eruit zien hangt af van het besturingssysteem of apparaat dat wordt gebruikt. Op de Emojipedia website staan ze afgebeeld. Daaruit blijkt dat de Apple Times het vroeger (in iOS 8.3 en eerder) zonder adelaar moest stellen en slechts één kolom tekst had. De vulkaan had een grof krantenraster.

Diverse krantemoticons
Saaie kranten

De kranten van Google, Samsung en Microsoft hebben helemaal geen plaatje of leesbare titel, erg saaie kranten! Bij Whatsapp en LG is het DAILY NEWS, bij Facebook de Daily Feed, met de kop ‘El Capitan’ (Zuckerberg?).

De onderliggende Unicode van de plaatjes is steeds hetzelfde. Unicode is een internationale standaard voor de codering van grafische tekens en symbolen. De standaard voorziet alle tekens van alle geschreven talen van een naam en uniek nummer.