Windkracht naar de vaantjes

Windwijzer- en meter

Geen alledaags straatmeubilair, deze windwijzer en -meter ineen, die te vinden is in het Zuiderzeemuseum*.

Misschien overbodig, maar ter verklaring: de pijl wijst naar het noorden, het vaantje geeft de windrichting aan, in dit geval oost-zuidoost en als bijzonderheid geeft een extra klep aan de bovenkant de windsnelheid aan.

De schaal van de windmeter is moeilijk in te schatten, maar is in elk geval niet op de gebruikelijk gehanteerde schaal van Beaufort gebaseerd. Bij de stand op de foto was de windsnelheid zo’n 21 km per uur. Net aan windkracht 4, oftewel matig volgens het KNMI, een ‘matige koelte’ in de scheepvaart, rond de 11-12 knopen.

Volgens dit overzicht is de uitwerking boven land en bij de mens bij deze snelheid: ‘papier waait op, haar raakt verward, geen last van muggen meer’. Over windkracht drie zegt het overzicht: ‘opwaaiend stof, vlaggen wapperen, spinnen lopen niet meer’. Pure poëzie, zo’n tabel.

*Overigens: waar wij spreken van een openluchtmuseum, is dat in het Duits een Freilichtmuseum. In de ene taal is het lucht, in de andere licht. (Mehr Licht!, om met Goethe te spreken).