Tomatenschema zoethouder

Tomatenschema

Dit intrigerende schema werd aangetroffen op de zogenoemde tray, dat is het kartonnen doosje onder de tomaten. In het schema worden de diverse soorten tomaten die in de supermarkt te koop zijn voor ons geclassificeerd.

Nu smaken de meeste tomaten uit de supermarkt naar niks, maar volgens dit schema zijn er maar liefst vier smaken te onderscheiden, allemaal zoet, lopend van fris- tot volzoet. Volzoet? Dat zullen we dan moeten begrijpen in dezelfde zin als volvet waarschijnlijk, maar weer niet als volslank, dat immers een eufemisme voor volvet is.

De indeling waar we de tomaten voor zouden kunnen gebruiken is tamelijk dubieus te noemen. Zo vertelt het schema ons dat we losse tomaten en vleestomaten op brood zouden kunnen doen, terwijl dit nou juist de minst smakelijke van het hele stel zijn. Tasty Toms hebben nog wel wat smaak, en romatomaten. Maar wie weleens in Italië tomaten op de markt heeft gekocht (of ze wellicht zelf heeft gekweekt) weet hoe ze werkelijk horen te smaken.