Kunstwerk fungeert nu als banpaal

Kunstwerk Pyramide 71 Jan Goossens

Vanaf 1975 werd elke zaterdag naar het Spui in Amsterdam gefietst, naar Athenaeum Nieuwscentrum, op zoek naar de laatste krantjes en Amerikaanse comics. Daarna een bosbessenkoek halen bij banketbakkerij Lanskroon (wat trouwens een zwarte bessenkoek is, maar dat terzijde — volgens het personeel denken meer mensen dat).

En toen stond er ineens dit kunstwerk van Jan Goossen midden op het Spui, omdat de plek vroeger een haventje was geweest en het refereert aan zeilbootmasten. Het fungeerde al snel als openbare wildplakplaats, urinoir en fietsenstalling. Niemand vond het mooi of passend. Het hield het 10 jaar uit, toen is het uit de stad verbannen. Naar het eindstation van de metro in Zuidoost, bij de Gaasperplas.

Hier is het op z’n plaats, als moderne banpaal. Hierna weet je: nu ben ik echt de stad uit.

Bordje bij Pyramide 71
Bordje bij Pyramide 71 (inclusief spelfout)