Statiegeldfles glasbakicoon

Etiket Palm session IPA bier

De situatie rond het statiegeld op bierflesjes (de standaardflesjes van 25 of 33 cl) wordt met de dag onduidelijker.

Sommige flesjes moeten tegenwoordig in de glasbak, terwijl op andere 10 cent statiegeld zit. Maar enige aanduiding van de betreffende situatie op het etiket blijft steeds vaker achterwege, inclusief de fijne tekst ‘flesje blijft eigendom van de brouwerij’ die je vroeger nog wel eens aantrof. Dit zorgt voor rijen niet-inleverbare flesjes bij de inzamelpunten van de supermarkten. Flesjes zonder statiegeld zouden het glasbakicoontje horen te vermelden. Dat ziet er zo uit:

Glasbakicoon
Glasbakicoon

Maar uit onderzoek van De Balk blijkt dat dit symbooltje of érg klein wordt afgedrukt (kleiner dan vijf mm), of simpelweg ontbreekt op het etiket.

En dan kopen we, gewoon bij de supermarkt, een flesje Palm. Niet de gewone Speciale Palm, maar een bijzondere, Session IPA, u weet wel, die met ‘hints of hop thanks to dry hopping’. Op het etiket achterop staat in dit geval ‘statiegeld indien van toepassing’.

Dus soms wel, soms niet? Zijn ze daar nou helemaal gesteenhuffeld. ‘Awel, als ge er geen pand voor hebt betaald, krijgt ge er ook geen terug.’ Wat blijkt? Dit biertje is met name bedoeld voor de Australische markt. Daar verschillen de regels wat betreft statiegeld per staat/territory.

En passant komen we door dit etiket ook het volgende te weten: de alcoholeenheid van een standard drink is anders in Australië/Nieuw-Zeeland dan in het Verenigd Koninkrijk. De standaard in het VK is met 1.2 net wat ruimer.