Gemiddeld noodweer

Weer met waarschuwing

Na een update blijkt de standaard weer-app op de telefoon de waarschuwingen een prominentere plek te hebben gegeven. Daar is op zichzelf weinig mis mee, maar het is wisselend bewolkt weer, af en toe een klein buitje, er is ook zon. Toch classificeert de app dit weertype als noodweer en komt met twee waarschuwingen voor het gebied rond het IJsselmeer. Eén wegens ‘gemiddelde wind’, en een ander wegens ‘gemiddelde overstromingen’.

Er zal een bepaalde vertaalslag van de waarschuwingen van het KNMI aan ten grondslag liggen. Maar wat moet je je voorstellen bij een gemiddelde wind en vooral een gemiddelde overstroming? Je kunt je nu al verheugen op de meldingen die de weerapp gaat brengen, wanneer er daadwerkelijk veel regen valt en het hard waait.

Een dag later is er ook sprake van kans op gemiddeld onweer. Dit is kennelijk de interpretatie naar de eigen termen, die de app hanteert voor de code geel van het KNMI met de vermelding: ‘Onweersbuien met hagel en mogelijk zware windstoten’.