Dampsymbool stickerchagrijn

Sticker op straat

De magnetron kent gevaren. Een van de grootste risico’s: het apparaat aanzetten zonder er iets in te stoppen. De magnetron kan zijn energie dan nergens kwijt en richt die op zichzelf. Dat is vragen om moeilijkheden.

De straling van een magnetron is schadelijk als die buiten het apparaat zou komen, gelukkig wordt die tegengehouden door de ommanteling. Om te waarschuwen voor het stralingsgevaar zit er op het achterpaneel altijd een sticker, in het Engels. Die zou je niet op straat verwachten, tussen de klinkers. We kunnen nog net een stukje van een geel driehoekig symbool zien en een hand met een kruis erdoor.

Wie zoekt op warning microwave energy sign komt tal van varianten van deze sticker tegen. Soms wordt het internationale teken voor straling gebruikt, soms een bliksem of uitroepteken, maar in de meeste gevallen is dat het teken voor radiogolven: een antenne met een punt erboven en drie golven naar links en rechts. Kijk, dit zijn een paar van dit soort waarschuwingen:

Kortegolf stralingsteken
Kortegolf stralingsteken
Wordt heet waarschuwing

De sticker op straat toont echter geen van deze tekens. Het zijn drie staande golfjes met een liggend streepje eronder, die worden gebruikt als symbool voor zaken die (kokend) heet kunnen worden. Dat is wel een merkwaardige keuze, want een magnetron wordt niet heet (slechts het object dat de straling opneemt)! Eraf, die verkeerde sticker, zal iemand hebben gedacht.